Atentatul de la redacția Charlie Hebdo.
12 oameni au murit, iar 11 sunt răniți
Cel puţin 12 persoane au fost ucise, iar alte11 au fost rănite într-un atac, miercuri, la sediul săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, un atac fără precedent, denunţat de preşedintele Franţei, Francois Hollande, drept un "atentat terorist".
Printre cele 12 victime figurează caricaturiştii Charb, Wolinski, Cabu, Tignous şi Honoré, precum şi cronicarul şi economistul Bernard Maris.
Teroriştii i-au strigat pe nume pe caricaturiştii revistei satirice Charlie Hebdo şi i-au executat unul câte unul, împuşcându-i în cap, a dezvăluit viceprimarul Parisului Patrick Klugman, într-o declaraţie făcută pentru postul american ABC News.
Publicatia satirica Charlie Hebdo, cunoscuta pentru publicarea unor caricaturi controversate cu profetul Mohammed in 2011, s-a confruntat miercuri 7 ianuarie 2014 cu un atac in urma caruia cel putin 12 oameni au murit, inclusiv 2 politisti
Redacţia, în special directorul Charbonnier, numit "Charb", se ştia ameninţată de la apariţia în 2006 a caricaturilor cu profetul Mahomed, urmată de ameninţări cu moartea. "Charb se simţea cel mai ameninţat dintre toţi", a mărturisit Laurent Léger.
Cele mai dure confruntări din ultimii 50 de ani
Forțele speciale franceze i-au ucis vineri 9 ianuarie 2014 pe cei doi jihadiști acuzați de masacrul soldat cu 12 morți de la Charlie Hebdo, precum și pe autorul unei luării de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris, unde au fost descoperite după asalt cadavrele a 4 persoane.
După 53 de ore s-au încheiat operațiunile antiteroriste de la Paris
Deznodământul pune capăt unei perioade de trei zile de urmărire generală după atacul asupra sediului publicației satirice Charlie Hebdo de miercuri de la Paris, soldat cu 12 morți și 11 răniți. Acest atentat, cel mai sângeros din istoria Franței, a provocat o undă de șoc în lumea întreagă.
Cu puțin timp înainte de ora 16.00 GMT, unitățile de elită ale jandarmeriei i-au împușcat mortal într-o localitate situată la nord-est de Paris pe jihadiștii Said și Chérif Kouachi care au ieșit trăgând asupra forțelor de securitate din tipografia unde se aflau, împreună cu un ostatic. Un membru al forțelor de ordine a fost rănit în timpul operațiunii, au informat surse de securitate, dar ostaticul a fost eliberat teafăr și nevătămat.
Aproape simultan, a fost declanșat un asalt asupra magazinului evreiesc din estul Parisului, unde un bărbat a luat ostatice mai multe persoane. Două persoane fuseseră ucise în schimbul de focuri care a avut loc la începutul luării de ostatici, la puțin timp după ora 12.00 GMT. După mai multe explozii, polițiștii au pătruns în magazin. La puțin timp după aceea, cel puțin cinci ostatici au fost scoși de polițiști din magazin, au constatat jurnaliștii AFP.
Autorul luării de ostatici, Amedy Coulibaly, a fost ucis de forțele de intervenție. Nu se știe pentru moment dacă cele patru persoane ale căror cadavre s-au găsit în magazin la finalul operațiunii au fost ucise în schimbul inițial de focuri sau în timpul asaltului. (vezi video)
Autoritățile franceze s-au confruntat cu o situație fără precedent în istoria modernă a țării: două luări de ostatici la 50 km distanță comise de persoane puternic înarmate și hotărâte, ultimul act al unei tragedii care a început miercuri cu atentatul de la redacția Charlie Hebdo.
Cartierul în care se afla magazinul evreiesc a fost complet închis și toți ocupanții imobilelor învecinate au fost rugați să rămână în locuințe. De asemenea, elevii au fost ținuți în unitățile de învățământ în care se aflau la momentul luării de ostatici.
Autorul luării de ostatici de la Paris, Amedy Coulibaly, a fost un bărbat de culoare de 32 de ani suspectat că a ucis joi o polițistă la Montrouge, la periferia sudică a capitalei, și că a rănit o altă persoană în același atac.
Ucis în asaltul forțelor de ordine, Coulibaly ar fi avut legături cu frații Kouachi. Coulibaly a afirmat chiar pe un post de știri, BFMTV, că și-a sincronizat acțiunea cu frații Kouachi și că este afiliat grupării Statul Islamic.
Urmărirea lui Chérif și Said Kouachi, doi frați francezi de origine algeriană, intrase vineri dimineață în faza finală, după căutări intense în nordul Franței de miercuri.
Cu străzile pustii, cu obloanele magazinelor trase și cu accesul rutier tăiat de forțele de ordine, Dammartin era un oraș mort în stare de asediu, în care posturile de televiziune transmiteau în direct intervenția forțelor de ordine.
Chérif și Said Kouachi, de 32 și 34 de ani, se aflau de mai mulți ani pe lista neagră americană pentru teroriști. Said Kouachi a beneficiat de altfel de instrucție în mânuirea armelor în Yemen în 2011. Conform mai multor surse locale, el ar fi urmat și cursurile unei universități fundamentaliste în Yemen înainte de a lupta împotriva milițiilor șiite din această țară.
Cei doi frați se aflau și pe lista interdicțiilor de zbor, care îi împiedică pe cei nominalizați să ia un avion spre SUA sau părăsească această țară pe calea aerului.
Potrivit unui conducător auto căruia cei doi i-au furat mașina miercuri la Paris, frații Kouachi ar fi afirmat că sunt afiliați ”Al-Qaida în Yemen”.
După o reuniune de criză de la Elysée, președintele François Hollande a făcut apel la 'toți cetățenii' să iasă duminică pe străzi pentru a denunța masacrul de la Charlie Hebdo și să refuze orice ”supralicitare” sau ”stigmatizare”.
Mai mulți lideri europeni și-au anunțat deja prezența la manifestația de duminică de la Paris, printre care premierul britanic David Cameron, șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, cancelarul german Angela Merkel, și președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Reprezentanții islamului în Franța au făcut apel la enoriași să condamne terorismul și să se ”alăture masiv la manifestația națională” de duminică.
Vineri, zi de rugăciune pentru musulmani, un omagiu a fost adus victimelor atentatului în toate moscheile din Franța. De miercuri au avut loc mai multe incidente care au vizat lăcașuri de cult musulmane din Franța.
sursa: agerpres, vreaudreptate, ziarulevenimentul