luni, 26 ianuarie 2015

DEMIS ROUSSOS


Demis Roussos (n. 15 iunie 1946, Alexandria, Egipt; - d. 25 ianuarie 2015 ) a fost un cântăreț grec, recunoscut pe plan internațional, care a avut un mare succes prin anii 1970 - 1980.


Pe numele său real Artemios Ventouris Roussos, Demis Roussos a câştigat în cariera sa de cinci decenii peste 100 de discuri de aur, platină şi diamant.
Printre cele mai cunoscute piese ale sale sunt: "Goodbye My Love, Goodbye", "My Friend the Wind", "Zorba", "Forever and Ever", "Someday", "Lovely Lady of Arcadia".
Artemios Ventouris s-a născut la 15 iunie 1946 la Alexandria, în Egipt, unde familia Roussos, de origine greacă, locuia încă din anii 1920, şi urmând tradiţia copilul a fost botezat cu numele bunicului patern, Demis fiind diminutivul pentru  Artemios.
Demis a început să cânte încă din copilărie, în corul bisericii greceşti bizantine şi apoi ca solist, a studiat teorie muzicală şi a învăţat să cânte la chitară şi la trompeta. După ce familia s-a întors în Grecia, la 17 ani Demis a format grupul The Idols cu care a început să cânte la chitară şi bass. În 1968, alaturi de Vanghelis Papatanassiou si Loukas Sideras a fondat formatia Aphrodite’s Child, care a vândut primul sau album în peste un milion de exemplare în Franţa.

Cu o carieră de cinci decenii, cântăreţ grec care s-a bucurat de mare succes în anii 1980, a vândut peste 60 de milioane de albume în întreaga lume şi a lansat hit-urile de neuitat “Goodbye My Love Goodbye”, “My Friend the Wind”, “Zorba”, “Forever and Ever”, “Lovely Lady of Arcadia”.

Demis Roussos a concertat în repetate rânduri în România, față de care mărturisea că are o afinitate aparte. De altfel, cea de-a doua lui soție, Pamela Rațiu, a fost româncă.
Ultima reprezentație live în București a artistului a avut loc la 5 decembrie 2013, când a interpretat melodii specifice sărbătorilor de iarnă.


Sursa: stiri.tvr.ro