luni, 16 martie 2015

Prima școală din Moinești - 1864

Primele mențiuni documentare despre orașul Moinești datează de la începutul secolului al XV-lea. Numele localității apare menționat într-un act din 28 octombrie 1439, dat la Suceava, prin care Iliaș Voievod, domn al Ţării Moldovei și fratele său Ștefan Voievod, dăruiesc boierului Giurgea Moian, satele Moenești și Tătești.
Studiind istoria, am remarcat faptul că între Biserică și Școală a fost o legătură foarte strânsă, însuși marele Creangă reliefând legătura strânsă dintre cele două instituții în ”Amintirile din copilărie”.
Primele școli au apărut în tinda Bisericii și primii învățători au fost slujitorii sfântului altar.
Preotul David Climescu (1837, Târgu-Ocna - 1921), absolvent al Seminarului Teologic din Roman, a fost unul din cărturarii de seamă ai localității și un bun patriot. Înființează în anul 1864 prima școală din oraș, în propria-i casă, fiind și primul învățător din târgul Moineștilor.
Învățător și director al școlii locale, își aduce o contribuție substanțială la ridicarea Bisericii ”Sfântul Gheorghe” din Moinești
În timpul Războiului de Independență se implică activ în strângerea de fonduri necesare oștirii române, contribuind personal cu suma impresionantă pentru acea vreme de 127,50 lei.
David Climescu monument 2În 1880, rămas văduv, își donează locuința din Moinești și toate bunurile sale școlii pe care a păstorit-o cu înțelepciune câțiva ani, se călugărește și, în urma ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 13 decembrie 1886, a fost ales arhiereu cu titlul de ”Craioveanul“, fiind numit vicar la Râmnicu-Vâlcea.
La 11 ianuarie 1887 este hirotonit arhiereu în Catedrala Mitropolitană din București, primind numele de Dionisie al II-lea Climescu.
Episcopul Dionisie a fost singurul din cei trei episcopi ai Munteniei care a stat în eparhie în timpul năvălirii germane din 1916. Era mulțumit de sine însuși că a stat în slujba sa și mărturisea cu plăcere la Casa Bisericii, în 1917, că ungurii i-au adus laude pentru faptul de a nu-și fi părăsit postul la vreme de urgie.
În anul 1894 s-a construit un local propriu pentru Școala de băieți, în fața Școlii ”Ștefan Luchian”. În anul 1895, Școala de băieți s-a unit cu cea de fete, devenind școală mixtă.
În anul 1900, în Moinești existau două școli primare urbane, una de băieți și una de fete și o școală israelită.
(Fragmente dintr-un interviu luat Preotului Ioan Andrioaie)


sursa: http://www.informativ.info/33-istorie/156-preotul-david-climescu-a-infiintat-prima-scoala-din-moinesti-in-1864

Gara din Moinești-1884


Proiectată de către arhitectul român Elie Radu și construită în 1884, Gara din Moinești este una dintre cele mai vechi gări de pe teritoriul României. Arhitectura simplă, dar impresionantă pentru acele vremuri. Mai sunt trei copii construite la Odobești, Pucioasa și Segarcea.
După ce a devenit funcțională, gara a deservit linia 508 dedicată transportului public de persoane și pentru cel de marfă, în special vagoane de tip cisternă cu păcură.
Din anul 2001 garnitura de călători ce făcea legătura între Moinești și Comănești a fost anulată, rămânând doar transportul de marfă aproape în totalitate pentru țiței.
În prezent, în clădire funcționează o autogară și două spații comerciale. Intervențiile neinspirate: marcaje pictate cu vopsea direct pe cărămizile gării sau modificările făcute tâmplăriei au știrbit arhitectura gării.
Ideal ar fi dacă Gara din Moinești ar fi încadrată în rândul monumentelor de patrimoniu sau dacă s-ar reactiva linia pentru transport de călători pe ruta Moinești – Comănești: o locomotivă și câteva vagoane de epocă care să circule în scop turistic în anumite perioade.

joi, 5 martie 2015

EXAMENELE AU FOST INVENTATE DE CHINEZI

EXAMENELE AU FOST INVENTATE DE CHINEZI ÎN ANUL 604

 
 
Obligativitatea trecerii unui examen a avut loc în China în anul 604 odată cu intrarea în aparatul birocratic al statului.
După 2 ani de studiu aprofundat, candidatul era supus unui examen profesional, după care era trimis în capitală pentru selecția finală.