luni, 16 martie 2015

Gara din Moinești-1884


Proiectată de către arhitectul român Elie Radu și construită în 1884, Gara din Moinești este una dintre cele mai vechi gări de pe teritoriul României. Arhitectura simplă, dar impresionantă pentru acele vremuri. Mai sunt trei copii construite la Odobești, Pucioasa și Segarcea.
După ce a devenit funcțională, gara a deservit linia 508 dedicată transportului public de persoane și pentru cel de marfă, în special vagoane de tip cisternă cu păcură.
Din anul 2001 garnitura de călători ce făcea legătura între Moinești și Comănești a fost anulată, rămânând doar transportul de marfă aproape în totalitate pentru țiței.
În prezent, în clădire funcționează o autogară și două spații comerciale. Intervențiile neinspirate: marcaje pictate cu vopsea direct pe cărămizile gării sau modificările făcute tâmplăriei au știrbit arhitectura gării.
Ideal ar fi dacă Gara din Moinești ar fi încadrată în rândul monumentelor de patrimoniu sau dacă s-ar reactiva linia pentru transport de călători pe ruta Moinești – Comănești: o locomotivă și câteva vagoane de epocă care să circule în scop turistic în anumite perioade.