joi, 22 mai 2014

Reziduurile de pesticide în produsele agro alimentare - la un nivel ridicat de peste 97%

Reziduurile de pesticide în produsele agro alimentare rămân la un nivel ridicat de peste 97%




Peste 97% din mostrele testate prin programul de monitorizare a pesticidelor în alimente a arătat faptul că acestea conţin reziduuri în limita legal admisă, au anunţat cei de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).

Aceste rezultate sunt parte din al cincilea raport anual privind reziduurile de pesticide din mâncare din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Norvegia şi Islanda.

Raportul EFSA, Divizia Pesticide are la bază analiza a peste 79.000 de mostre colectate de autorităţile naţionale în 2011.

„Raportul Uniunii Europene cu privire la reziduurile de pesticide din alimente arată faptul că nivelul de adeziune rămâne ridicat – peste 97% pentru al treilea an consecutiv. În acest proiect, rolul cel mai important l-au avut autorităţile naţionale pentru a colecta şi analiza zeci de mii de mostre în fiecare an”, a declarat Jose Tarazona, directorul diviziei de Pesticide din cadrul EFSA.

Ca parte din exerciţiul de monitorizare, fiecare din cele 29 de ţări efectuează două controale: un program naţional adaptat nevoilor naţionale ale fiecărui stat în parte şi un program coordonat de UE. Prin ambele programe, în 2011, un record de 79.035 de mostre din 647 de alimente au fost verificate pentru prezenţa a 900 de pesticide. Analizele urmăreau atât pesticidele aprobate în interiorul Uniunii Europene, cât şi a celor care nu sunt utilizate de obicei în regiune.

În cadrul programelor naţionale s-a descoperit că 97,5% din mostrele analizate conţin reziduuri de pesticide în limitele legale ale UE, dar la nivelul maxim admis.
În cazul alimentelor organice, nivelul de reziduuri de pesticide era sub cel de la produsele non-organice (0,5% comparativ cu 2,6%).
În cazul alimentelor importate, rata era şi de până la patru ori mai mare comparativ cu alimentele de la producătorii naţionali (3,7% comparativ cu 0,9%). 
Rezultatele programului coordonat de UE au arătat că 98,1% din mostrele analizate au un conţinut de reziduuri în limitele admise de lege, din acestea 53,4% nu au nicio urmă de reziduuri.

Alimentele cu cel mai mare conţinut de reziduuri sunt spanacul (6,5%), fasolea verde (4,1%), portocale (2,5%), castraveţi (2,1%) şi orezul (2%).
La polul opus sunt faina (0,3%) şi cartofii (0,6%). 

Pe baza rezultatelor programelor de monitorizare 2011, EFSA a concluzionat nu a existat nici un risc pe termen lung pentru sănătatea consumatorilor de la 99% din cele 171 de pesticide evaluate.
Raportul a remarcat faptul că două pesticide prezintă un risc crescut pentru sănătatea oamenilor.
Ambele substanțe au fost interzise în UE începând cu 1979, dar continuă să fie prezente în lanțul alimentar, fiind încă prezente în mediu. 

Metodologia utilizată de către EFSA clasifică pesticide în grupuri de evaluare cumulative pe baza proprietăților lor toxicologice similare. 

sursa:http://www.recolta.eu