marți, 2 decembrie 2014

Ziua Nationala la Alba Iulia

Ziua Națională la Alba Iulia



Ziua Națională nu este niciunde mai intens trăită ca la Alba Iulia.
Capitala Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 - Alba Iulia - păstrează în această zi un aer pur românesc parcă unic în spațiul românimii.



Manifestațiile prilejuite de Ziua Națională au avut ceva în plus: prezența viitorului Președinte ales al României.
În acest an au lipsit gărzile cetății Alba Carolina, fiind prezente sporadic; de asemenea a lipsit fasolea cu ciolan!!!
În plus s-a remarcat prezența paradei militare.
Ce a fost plăcut și benefic!?! Am simțit o liniște a românilor prezenți în Cetatea Marii Uniri! Nu s-au auzit huiduieli contra vreunui partid politic, mai mult au fost aplauze pentru Președintele ales al României.

Nimic fără tricolor!!!
Tot ce era de vânzare în cetate și în jurul cetății era cu tricolor!
Ploaia rece a fost partea neplăcută a sărbătorii de la Alba Iulia! Dar a fost excelent pentru un ceai fierbinte sau vin fiert!


 
Cornel Pârv transmite tuturor românilor, de Ziua Naţională
"Să nu îşi uite rădăcinile şi istoria şi să fie uniţi”.



Nu au lipsit adevărații patrioți care au o vârstă, și în pofida anilor nu lipsesc de la sărbătoarea românilor de la Alba Iulia.
Am stat de vorbă cu un patriot - Cornel Pârv - din zona Hunedoarei, mai precis din localitatea Baru Mare, care la cei 95 de ani a venit în ”cetatea sfântă”.  La 13 ani a venit prima oară la Alba Iulia și a continuat să vină mereu la Alba Iulia! A fost orfan, s-a înrolat voluntar în armată pentru că a vrut să servească patria, dar a avut un accident și apoi a stat în spital o perioadă mai lungă de timp.

M-au împresionat mult cuvintele lui care inspirau trăirile momentului : "Noi aici tremurăm de frig, dar dacă nu ar veni nicicare, dacă ar veni doar scumpa noastră Armată, cum ar fi 1 Decembrie? Trebuie şi civilii să facă un efort şi să vină în Capitala Unirii şi să arate că îşi iubesc patria”


Am primit un pliant de la o voluntară din Moldova de peste Prut care spunea cu amărăciune: ”îi trist că sărbătorim Ziua Unirii despărțiți (de basarabeni)”! 

Da e trist!!! 

Dar avem vești bune de la Chișinău! Coaliția proeuropeană a câștigat peste 50% dintre mandatele din Parlamentul Republicii Moldova. 
Este un rezultat strâns, dar este victorie precum a fost și la 27 martie 1918 când Sfatul Țării a hotărât cu 54% Unirea Basarabiei cu România.  

Și mă gândesc la toți românii din jurul României!!!