Scurtă istorie a Athosului
Akte – Athos
În antichitate a purtat numele de Akte, denumirea de „Athos” provenind, probabil, din mitologia elină: un străvechi gigant din Thracia cu acest nume, în lupta sa cu zeii olimpici, ar fi aruncat o stâncă uriaşă împotriva lui Poseidon. Stânca aruncată s’ar fi prăbuşit în mare şi astfel a luat naştere acest munte stâncos, pe nume Athos.Homer, cu opt veacuri înainte de întruparea Mântuitorului, pomeneşte Athosul în celebra sa Iliadă, iar mai apoi anticul poet tragic Eschil, prin corul ce deschide tragedia Agamemnon, localizează peninsula ca loc al naufragiului flotei persane plecată să cucerească Ellada. În anul 480 î.Hr., regele persan Xerxes I (biblicul Ahashverosh 519-465), în al doilea război medic, a tăiat peninsula Actium (Akte) printr’un canal de doi kilometri şi jumătate (ale cărui urme mai sunt vizibile şi astăzi la Nea Rhoda).
Se pare că grecii antici aveau cel puţin cinci cetăţi în această străveche peninsulă – Akroathon, Olophiskus, Dion, Zissus şi Kleone – şi se închinau zeului Apollo, care avea o gigantică statuie pe muntele Athonului (legendele spun că, în zilele însorite, aceasta era vizibilă chiar din Byzantium). Tradiţia spune că această statuie (şi nu numai ea) s’a sfărâmat în clipa în care Maica Domnului a păşit pe această peninsulă – obligată fiind de o furtună să acosteze în acest loc, în drumul ei către Cipru (unde călătorea împreună cu apostolul şi evanghelistul Ioan, ca să ia parte la instalarea lui Lazăr –„cel înviat a patra zi din mormânt” – ca episcop al insulei). Fecioarei i’a plăcut atât de mult acest pământ încât l’a cerut în dar Fiului ei şi Mântuitorului nostru Hristos şi astfel a luat naştere „Grădina Maicii Domnului”.
Agion Oros
Denumirea de ,,Sfântul Munte” apare întâia’şi dată la anul 1048, într’un hrisov adresat basileului Konstantin Monomachos, când era deja un tărâm rezervat exclusiv monahilor şi eremiţilor. Cu toate că unele mănăstiri athonite vorbesc despre o prezenţă monahală încă din timpul luiConstantin cel Mare (+339), sau chiar din vremea păgânului Caracalla (consideraţi ctitorii Konstamonitului şi Karakallului) nu există dovezi istorice în acest sens până în veacul al IX-lea, când – după cum scrie istoricul Genesios – la sinodul constantinopolitan, convocat în anul 843 de către împărăteasa Theodora (cu prilejul sărbătoririi reintroducerii sfintelor icoane în biserici), au participat şi câţiva monahi aghioriţi.
Istoria monahismului în Sfântul Munte începe în secolul VIII cu sfinţii Petru Athonitul (+734) şi Evtimios din Opso, dar şi cu porunca dată de basileul Vasilios I „Macedoneanul” – la anul 883 – ca monahii stabiliţi aici să nu fie tulburaţi de cineva; pustnicii athoniţi fiind recunoscuţi mai apoi şi de Leon al VI-lea (886-912) printr’un chrisobull. Se pare totuşi că basileul Konstantinos IV Pogonatos (668-685) ar fi fost cel care a încredinţat Athosul monahilor, după jumătatea secolului al VII-lea (probabil în perioada asediului Constantinopolului 673-678 de către arabi) – de aceeaşi părere fiind şi arhimandritul Porfirie Uspenski (+1885).
Viaţa monahală organizată
Athoniţii au vieţuit într’o libertate absolută vreme de vreo 250 de ani, perioadă de autonomie şi înflorire spirituală şi materială, perioadă în care au apărut mare parte din mănăstirile „imperiale” istorice: Vatopaediou (972), Iviron (980), Agiou Pavlou, Philotheou, Xiropotamou, Zographou, Dochiariou, Xenophont, Xylourgos, Roussikon (1142-1169), Hilandar (1198) şi chiar o mănăstire benedictină catolică: Amalphion (990). Dintre acestea, Iviron aparţinea georgienilor, Hilandar – sârbilor – Zographou – bulgarilor – iar Xylorgos şi Rossikon – ruşilor –, celelalte fiind bizantine.
Veacul XIII
Athoniţii au vieţuit în deplină autonomie – garantată de basileii bizantini – până în vremea cruciadei a IV-a, din 1204, când Constantinopolul a căzut sub latini. De atunci Athosul a depins juridic de un episcop catolic din Tessalonic – iar din 1234, Ioan Asan a pus (pentru cincisprezece ani) tărâmul aghioritic sub patronajul patriarhului de Trnovo. Întreg secolul XIII a fost zbuciumat pentru athoniţi, el începând cu abuzurile nobililor şi prelaţilor franci (care i’au făcut pe monahi să ceară chiar protecţia papei Inocenţiu al III-lea!) şi terminându’se cu raidurile piraţilor şi corsarilor apuseni (mercenarii catalani, angajaţi din greşeală de Andronikos al II-lea în 1302, aveau să facă ravagii aici în 1307 şi 1308). Între acestea au mai avut de îndurat şi prigoana împăratului Mihail al VIII-lea (1259-1282) care a încercat – prin patriarhul de tristă amintire Ioan Vekkos – să impună „unirea cu Roma” după 1274 (la Zographou câţiva zeci de monahi au preferat să ardă de vii decât să slujească cu catolicii; la Xiropotamou s’a prăbuşit katholikonul peste cei care liturghiseau cu latinii; iar pe câţiva lavrioţi care au slujit cu apusenii, nu’i primeşte pământul nici în ziua de astăzi – ei fiind zidiţi – umflaţi şi neputreziţi! – într’o peşteră).
Secolul XIV
Tot în acest veac, puternicul ţar sârb Ştefan Uroš IV Dušan(1331-1355) a voit a trece Sfântul Munte sub jurisdicţia Patriarhiei de Peć – pentru asta ducându’se personal în Athos, la anul 1345 – dar n’a reuşit. Tărâmul aghioritic a rămas totuşi sub stăpânire sârbească până în 1375, cu toate că şi Patriarhia de Constantinopol a făcut presiuni puternice asupra athoniţilor, după anul 1368, ca să treacă sub jurisdicţia ei. Această instabilitate a durat până când patriarhul ecumenic Antonios (1391-1397) a dat al treilea typikon (1394) athonit – care re-introducea modul de viaţă idioritmic, stabilea o ordine ierarhică a mănăstirilor (care se împuţinaseră până la numărul 25) şi impunea acestora o taxă anuală pentru protos. Ultimul typikon dat de un basileu îi aparţine lui Manuil Palaiologos, care rânduia – la 1406 – ca monahii să poată moşteni şi transmite altora bunurile dobândite de’a lungul vieţii (al cincilea typikon avea să’l dea patriarhul ecumenic Ieremia al II-lea, în 1574, iar pe cel de’al şaselea – şi ultimul – patriarhul Gavriil al Constantinopolului, la 1783).
Crucea athonită şi semiluna otomană
Aproape cinci sute de ani, din 1430 şi până în 1912, Athosul a fost sub dominaţie otomană. În mod paradoxal, în toată această perioadă, aghioriţilor le’a mers mai bine decât sub ocupaţia latină. În 1912 – înainte de eliberare – guvernatorul turc al Athosului spunea unui jurnalist: „Ne vor regreta, domnule. Sub legea noastră ei au rămas la fel de liberi, ba chiar mai liberi decât sub împăraţii bizantini“. (Şi nu era departe de adevăr!). Athosul a devenit un fel de refugiu spiritual după ce turcii au cucerit Bizanţul în 1453 – aceasta şi pentru că otomanii i’au păstrat un statut aparte. Cu excepţia represaliilor din 1821-1822, de după Eterie, ei au respectat totdeauna privilegiile monahilor athoniţi. Asta nu i’a împiedicat totuşi să le impună taxe şi tributuri tot mai împovărătoare, care aveau să’i facă pe aghioriţi să adopte stilul de viaţă idioritmic într’o adevărată „epocă întunecată”: secolele XVI-XVIII. Apariţia proprietăţii n’a fost benefică stilului de viaţă monahal aghioritic, care a decăzut – din punct devedere duhovnicesc – în această vreme. Tot aceasta (proprietatea) a dat naştere şi primelor schituri, care se ridică acum. Totuşi Athosul a dat creştinismului oameni remarcabili şi în acest răstimp: sfinţi precum Maxim Grecul (+1550), Akakios Kavsokalivitul (+1730), Kosmas Etolianul (+1779), ori pe autorul Filocaliei de la 1782, Nicodim Aghioritul (+1809). Chiar şi sfântul Paisie Velicikovski (+1794), tot în „grădina Maicii Domnului” s’a desăvârşit şi a dus tradiţia isihastă reînoind monahismul din Ţările Române şi Rusia.
Danii româneşti
Republica monahală (in)dependentă… de Grecia
La 2 noiembrie 1912 armata greacă a ocupat Athosul. Patriarhul ecumenic declara la Constantinopol: „Patriarhia se va ridica din toate puterile sale împotriva oricărei încercări, fie chiar a Greciei, de a pune mâna pe Sfântul Munte, care este deopotrivă de sacru pentru toate statele ortodoxe”. Athosul a fost declarat republică monahală independentă şi neutră – lucru confirmat la Conferinţa de la Londra (1913) şi de pactul de la Sèvres din 1920 – dar încet-încet a trecut sub jurisdicţia Greciei. Cinci monahi elini athoniţi au elaborat în 1924 o chartă a Athosului (ratificată de statul grec, doi ani mai târziu) care stabilea graniţele republicii monahale şi limita numărul de mănăstiri la 20, iar pe cel al schiturilor la 14 – fără putinţa de a fi modificate vreodată! Interzicea, de asemenea, stabilirea în Sfântul Munte a schismaticilor şi a celor care nu erau ortodocşi, iar vieţuitorilor athoniţi le impunea cetăţenia greacă, indiferent de naţionalitatea lor.(Din punct de vedere juridic însă, actul acesta statutar este lovit de nulitate, întrucât el n’a fost semnat nici până în ziua de astăzi de una dintre mănăstirile împărăteşti: marea lavră rusească a Sfântului Pantelimon!).
Al doilea război mondial a adus o situaţie inedită pentru Sfântul Munte: ca să scape comorile bizantine de un eventual jaf nazist, între anii 1941-1944 Athosul s’a pus sub protectoratul direct al lui… Adolf Hitler!
Astăzi…
Dincolo de toate acestea, Athosul a fost însă întotdeauna – şi înainte de toate – o republică ortodoxă, o enclavă a dreptei credinţe aflată mereu în grija Maicii Domnului şi nu a Turciei, Greciei, Rusiei, ori a altei puteri lumeşti trecătoare…
Mănăstirile athonite
- Megistis Lavras / Marea Lavră
- Vatopaediou
- Iviron / Iverta Monasteri)
- Hilandariou
- Dionysiou
- Koutloumousiou
- Pantokratoros
- Xiropotamou
- Zografou
- Docheiariou
- Karakallou
- Filotheou
- Simonos Petras
- Agiou Pavlou
- Stavronikita
- Xenophontos
- Osiou Grigoriou
- Esphigmenou
- Agiou Panteleimonos /Rossikon)
- Konstamonitou
Schiturile athonite
- Nea Skiti (Noul Schit), cu hramul Sfântul Spiridon – depinde de mănăstirea Agiou Pavlou
- Schitul Sfântul Dimitrie – depinde de mănăstirea Vatopaediou
- Schitul Sfântul Dimitrie - Lakkou – depinde de mănăstirea Agiou Pavlou
- Schitul Sfântul Pantelimon – depinde de mănăstirea Koutloumousiou
- Schitul Sfântul Andrei – Sarray, depinde de mănăstirea Vatopaediou
- Schitul Colibelor Sfântul Pavel -depinde de mănăstirea Agiou Pavlou
- Schitul Katounakia-depinde de mănăstirea Marea Lavră
- Schitul Prooroc Ilie -depinde de mănăstirea Pantocrator
- Schitul Sfânta Anna-depinde de mănăstirea Marea Lavră
- Schitul Sfânta Treime, Kavsokalivia – depinde de mănăstirea Marea Lavră
- Schitul Născătoarea de Dumnezeu, sau Bunavestire – depinde de mănăstirea Xenophontos
- Schitul Karoulia – depinde de mănăstirea Marea Lavră
- Schitul Sfântul Ioan Prodromou–Iviron – depinde de mănăstirea Iviron
- Schitul Sfântul Ioan Botezătorul / Prodromou-depinde de mănăstirea Marea Lavră
sursa Blogul Sfântul Munte Athos